ponedeljek, 16. oktober 2017

Vsak začetek je zanimiv

Zbudile smo se v sončno in toplo jutro. Ravno pravšnje za začetek naše mobilnosti. V šoli, kjer smo stanovale v sobah za goste, smo poiskale njihovo restavracijo, kjer nas je že čakala pogrnjena miza. Zajtrk je bil okusen in dobro smo se podkrepile za obveznosti, ki so nas pričakovale.

Kot je temu prav, so nas najprej uradno sprejeli direktor CKU gospod Ryszard Klak, predsednik U3ŽO Jan Cieplinski, podžupanja občine Bytom Božena Mientus ter nekateri člani njihove U3ŽO. Kljub nepoznavanju poljščine, je sprejem potekal brez težav, saj je bil z nami gospod Gregor, ki zna slovensko in je bil naš prevajalec. Po uvodnih pozdravih in predstavitvah, smo se odpravili na ogled šole.


Pristali smo na najvišji točki šole, in sicer na razglednem stolpu, kjer se pogled odpre na mesto Bytom. Drevesa, odeta v tople jesenske barve, so skorajda zakrile velike gosposke vile, ki vodijo k centru mesta. Čeprav je bilo na višini precej vetrovno, je bilo vseeno zanimivo gledati po okolici in poslušati razlago, kje se kaj nahaja: nekdanja elektrarna spremenjena v muzej, center mesta, vojaški muzej, stara pokopališča, ... 




















Sprehod je hitro minil in pospremili so nas nazaj v učilnico, kjer nas je že čakala prva delavnica.
Izdelava nakita iz perlic s posebno šivanko in nitko. Izdelovanje šopkov iz drevesnega listja. Kot tipične ženske, smo najprej navdušeno vzdihovale nad izdelanim nakitom, nato pa se z veseljem preizkusile v izdelovanju. Delavnica je potekala v prijetnem vzdušju, ob pogovoru v mešanici jezikov (poljsko, slovensko, slovaško, angleško, nemško) ter s pomočjo rok, ki so ob taki priložnosti res pravi pripomoček za sporazumevanje.



Eva, praktikantka na občini, nas je nato pospremila v bližnjo restavracijo, kjer smo si privoščile piroge. To je tradicionalna poljska jed in so neke vrste polnjeni cmoki. (Angleški recept)
Komaj smo se najedle, že smo hitele nazaj v šolo, tokrat na uro poljščine. Na prvi pogled je poljščina res težki jezik in bi rekla, da tudi je. Vendar pa ima kar nekaj skupnih točk s slovenskim glede na to, da oba izhajata iz slovanske veje jezikov. Ob razlagi glasov in branju besed, nam je potem bilo veliko bolj jasno, kako brati in kako izgovarjati nekatere besede. Na koncu ure smo se znale že vse predstaviti.


Popoldansko sonce se je že počasi poslavljalo, ko smo se skupaj z nekaj člani U3ŽO odpravili s tramvajem v bližnje mesto Katovice. Ob prvotni zadregi, kje zdaj menjati evre za zlote, da si bomo sploh lahko kupile karte za tramvaj, je s pomočjo naših spremljevalcev vse hitro steklo in že smo se peljali skozi mesta do naše končne postaje. Sprehodili smo se po mestu in pristali v Akademiji za glasbo, kjer nam je rektor na hitro razkazal zgradbo. Ta je tako čudovita, da smo kar ahale in ohale nad lepoto hodnikov, arkad in stebrov, ki se bohotijo v belo-rdečih odtenkih. V tem prijetnem okolju smo si privoščili tudi večerjo in se še prehitro odpravile nazaj v Bytom na zasluženi počitek.
Prvi dan je bil poln dogodkov in novih vtisov. Pridobile smo nova znanja in ideje, ki jih bomo lahko porabile doma. Bil je res ploden dan.







Ni komentarjev:

Objavite komentar