sobota, 21. oktober 2017

Gremo domov

Mobilnosti je konec in moramo iti domov. Na ta dan so udeleženci bytomske U3ŽO imeli organiziran izlet v mesto Cieszyn, ki delno leži na Poljskem in delno na Češkem. Predstavniki njihove U3ŽO so nas povabili naj se jim pridružimo, zato smo se tudi mi podali v to mestece, saj nam je bilo skoraj na poti domov.

V mestu smo se najprej odpravili v njihovo knjižnico, kjer hranijo veliko arhivskega gradiva in starih knjig, istočasno pa se ukvarjajo z restavriranjem in konserviranjem knjig. Naš vodič nam je najprej razložil poslanstvo in delo njihove knjižnice, nato pa nas je predal vodički, ki nas je popeljala v svet restavriranja. Prikazala nam je celoten postopek, kako se stara, raztrgana in od moljev požrta knjiga spremeni v prekrasno staro knjigo. 





Po tem ogledu smo se odpravili čez cesto v Muzej tiskarstva, kjer nam je gospod razložil zgodovina tiskarstva, nato pa nam je razkazal tiskarsko delavnico in stroje, ki so se uporabljali v tiskarske namene. Na eno ploščico nam je natisnil tudi besedo DOBRODOŠLI.



Povabili so nas tudi na vodeni ogled mesta, vendar smo se jim lepo zahvalili in odklonili. Čakala še nas je namreč dolga vožnja do doma, bile pa smo tudi precej utrujene od tako polnega tedna različnih aktivnosti. Še pred koncem pa še ena skupinska.


   

Ni komentarjev:

Objavite komentar