četrtek, 19. oktober 2017

Čipke, čipke, čipke

V četrtek zjutraj smo se ponovno odpravili na dolgo pot, in sicer do vasice Koniakow, kjer smo spoznali njihovo tradicionalno čipkarstvo.
V vasici, ki leži v hribovitem predelu, je čipkarstvo postalo pomembno nekje pred 200 leti. Njihovi čipkarski izdelki pa so postali znani, ko so se njihovi prti začeli uporabljati na evropskih dvorih in v cerkvah. Zraven tega so izdelovali tudi različne dodatke za oblačila. V zadnjih letih pa je postalo popularno tudi spodnje perilo narejeno iz čipke.
V vasici nas je ob čipkarski delavnici pričakala gospa oblečena v njihovo nošo. 





Prijazno nas je sprejela in nas pospremila v majhno dvorano, kjer nam je zanimiv gospod predstavil vas ter ovčjerejo, ki je pri njih pomembna gospodarska dejavnost. Čeprav je govoril v poljščini, zraven pa smo bili deležni delnega nemškega prevoda, smo precej razumeli. Gospod pa je tudi govoril tako animirano, da smo se precej nasmejali ob njegovih zgodbah.



Še preden so nas vključili na delavnico, so nas popeljali v njihovo trgovinico, kjer se nobena ni mogla upreti nakupu vsaj enega prtička. Spomin pa le mora biti.
Na delavnici nam je gospa predstavili njihovo čipkarstvo. Razdelila nam je niti in kvačke ter pričela z delom. Pridno smo za njo ponavljali in ponovno ugotovili, da pri ročnem delu jezik ni ovira. 






Delavnica je še prehitro minila in čas je bil za kosilo. Poljaki imajo navado, vsaj v restavracijah, kjer smo mi jedli, da strežejo ogromne porcije. A zelo okusne.
Po kosilu pa se nam je že mudilo nazaj v Bytom, saj smo bili povabljeni na Oktoberfest, ki ga vsako leto organizira njihova Univerza za tretje življenjsko obdobje. Praznovali so ob golf igrišču, organizirali pa so tudi ogled igrišča z avtom za golf. 





Na sami zabavi smo bili prijetno presenečeni nad veseljem, razigranostjo in dobro voljo vseh prisotnih. Pripravili so zabavni program, se vrteli ob ritmih poljske plesne glasbe ter uživali. Nas so celo prosili naj zapojemo En hribček bom kupil. Pripravile smo krajši uvodni pozdrav v poljščini in nato ob njihovi pomoči zapele slovensko pesem. Bilo je čudovito.  



Ni komentarjev:

Objavite komentar