torek, 17. oktober 2017

Krakov - mesto z bogato zgodovino

Drugo jutro naše mobilnosti smo se morale zbuditi bolj zgodaj, saj nas je čakala še dolga pot do mesta Krakov. Mesto je najstarejše in drugo največje na Poljskem, v preteklosti pa je bilo tudi glavno mesto Poljske. Zaradi tega je mesto prežeto z zgodovino in z zanimivimi zgradbami, ki pričajo o tisočletnem razvoju tega mesta.



Naša prva postojanka v mestu je bil Schindlerjev muzej. Oskarja Schindlerja verjetno vsi poznamo iz filma Schindlerjev seznam in njegova tovarna je spremenjena v muzej, ki je namenjen zgodovini Poljske med 2. svetovno vojno in položaju Judov v tem obdobju. Po muzeju smo se sprehajali dve uri, si ogledovali ogromno slikovnega in materialnega gradiva, poslušali vodičko, ki je doživeto pripovedovala o pomenu nekaterih razstavljenih eksponatih. A kljub vsej dovršenosti, nas je muzej in njegova zgodba precej pretresla, saj gre za prikaz težkega in morečega obdobja. Zaradi tega smo si vsi kar oddahnili, ko smo zaključili z ogledom in se odpravili naprej.



Mesto Krakov pa je znano tudi po vitrajih, zato je naša naslednja postojanka bil muzej vitrajev. Ta muzej je po prejšnjem pustil veliko bolj svetel in prijeten občutek. Bil pa je tudi zelo zanimiv, saj nam je kustodinja predstavila ves postopek izdelave vitraja. Lahko smo si ogledali vzorce barvnih stekel, orodje, priprava vitraja in končna izdelava ter nekaj prečudovitih končnih izdelkov. Po koncu ogleda pa je bila organizirana delavnica, kjer so si naši udeleženci pripravili enostavni vitraj. Delavnica je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju in čas je minil kot blisk.




Ura je bila že kar pozna, zato smo se sprehodili do starega dela mesta, kjer smo v restavraciji Miod Malina imeli rezervirano kosilo.


Popoldan je bil rezerviran za ogled starega mestnega jedra. S tem smo pokurili nekaj kalorij odličnega kosila, imeli pa smo možnost ogledati si nekaj zgodovinskih znamenitosti. Vse skupaj smo zaokrožili s sprehodom do gradu Wavel, ki pa smo ga na žalost občudovali samo od zunaj. Za ogled gradu bi si morali rezervirati kar dan ali dva, da bi si vse lahko pogledali.

Dan je ponovno prehitro minil, tako kot zmeraj. Ob povratku v Bytom smo strnile naše vtise in ugotovile, da je bil dan dobro izkoriščen in da smo dobili ideje za naprej.     

1 komentar:

  1. Res je bilo doživeto, želela bi se vrniti in si privoščiti več časa za ogled tega prekrasnega mesta polnega zgodovine...

    OdgovoriIzbriši