torek, 20. marec 2018

Krakov - drugič

Torek je bil prav tako hladen in zasnežen, a to nas ni ustavilo, da v tem mestu bogatem z zgodovino, stojnicami, majhnimi trgovinicami in tramvaji, ne bi uživale. Po dvourni vožnji smo se najprej ustavile v muzeju vitrajev. Ker smo že na prvi mobilnosti imeli dobro izkušnjo, smo se odločili ponoviti vajo. 


V muzeju vitrajev

V muzeju so nas prijetno sprejeli in nam najprej pripravili podroben ogled izdelave vitraja. Vodička nam je na začetku razložila zgodovino muzeja, ki je star že več kot 100 let. Zgradba je bila sprva zgrajena v namen za izdelavo vitrajev in v tej delavnici jih je nastalo ogromno, ki danes krasijo grad Wavel, različne pomembne spomenike ter nekatere zasebne hiše v starem mestnem jedru.

Majhni vitraži
Pot smo nadaljevali skozi delavnico, kjer smo si ogledali celoten postopek izdelave, od palete barvnih stekel, do različnega orodja, do rezanja, izbire barv. Pri delu smo opazovali tudi mojstre, ki pa se niso zmedli pod našimi radovednimi pogledi. 


Prikaz orodja, potrebnega za izdelavo
Po polžastih stopnicah smo se odpravili v drugo nadstropje in poslušali o pomenu naravne svetlobe ter o različnih nanosih, ki morajo biti aplicirani na steklo, da je izgled potem tisti ta pravi, kot si ga umetnik zamisli. Ob tem so se tudi udeleženke preizkusile v nanašanju teh plasti. 
Naravna svetloba je pomembna za pravilno izbiro odtenka

Na koncu smo si ogledali še par vitrajev od tistih ta starejših do bolj modernih. Sledil je krajši odmor, nato pa smo se vrgli veselo na delo.
Čakala nas je namreč delavnica izdelave preprostega vitraja. Izbrati smo si morali dva dela, en je že bil oblikovan, drugega smo morali odrezati in oblikovati sami. Sicer nam je vodička pri tem pomagala in jih je tudi zbrusila, da je delo šlo hitreje. Oba dela smo nato ob robovih oblepili, nato pa zacinali skupaj. 


Pri delu

Pri delu
Še prehitro je bila delavnica pri kraju in že smo se morali posloviti ter nadaljevati pot do gradu Wavel. Po kosilu nas je čakal ogled gradu. 
Ampak ker je to ogromen grad, si je težko pogledati vse v enem dopoldnevu, zato smo si izbrali samo dvorane palače, kjer smo lahko občudovali njihovo zbirko tapiserij, opremo iz različnih obdobij in zbirko slik iz renesanse. Ker v gradu ni dovoljeno slikati, si lahko notranjost ogledate na njihovi uradni spletni strani.
Pred katedralo na gradu Wavel

Čeprav je že prej snežilo, je potem, ko smo prišli iz gradu, sipalo z neba. Vse je bilo belo, veter je bril, a mi smo se pogumno podali v staro mestno jedro. Tam smo se takoj zatekli pod pokrito tržnico, kjer smo občudovali njihove izdelke ter nakupili spominke za domov. Pričakovali smo tudi velikonočni sejem, a zaradi vremena so bile stojnice zaprte. Na žalost.
Od velikonočnega sejma, smo lahko občudovali samo presmece
Jah nič, potem pa gremo nazaj v Bytom. Kombi nas je odložil kar pred restavracijo, kjer smo si za večerjo privoščile pečene krvavice. Uživale pa smo že samo ob pogledu na opremljenost, ki je bila v kmečkem stilu z odprtim ognjiščem, vozom polnim rož in lestenci iz pletenega šibja.



Voz z rožami v restavraciji






Ni komentarjev:

Objavite komentar