ponedeljek, 25. september 2017

Rokodelstvo nekoč in danes

Študijski krožek, ki ga je vodila Ana Ratek, smo lansko šolsko leto naslovili Rokodelstvo nekoč in danes. A roko na srce, naše udeleženke tega krožka najraje ustvarjajo (predvsem) rože iz krep papirja. To so stvaritve, ki se jim ne morete načuditi, saj so videti kot prave. 
Skupina se ob zimskih popoldnevih sestaja že več let in ohranja tradicijo oblikovanja rož iz krep papirja. Seveda se lotijo tudi drugih zadev, na primer barvanje pirhov za Veliko noč. Zraven tega pa si vedno zapojejo kakšno domačo pesem. Njihova druženja so vedno polna smeha in šal pa tudi resnih pogovorov med prijatelji.
Udeleženke pa teh svojih bogatih okraskov ne skrivajo samo med našimi štirimi stenami, ampak jih z veseljem pokažejo na ogled pred drugimi. Tako so že tretje leto zapored pripravile kar nekaj prečudovitih šopkov, ki so jih postavile na ogled na Razstavi študijskih krožkov Ljudske univerze Ormož. Konec lanskega leta so se pokazale na 4. vseslovenski razstavi cvetja iz krep papirja, o kateri si lahko več preberete na tej spletni povezavi. V letošnjem letu so se na ogled postavile tudi na naši Paradi učenja, kjer so učencem, dijakom in ostalim obiskovalcem pokazale postopke izdelovanja rož iz krep papirja. Pa še marsikje drugje postavijo na ogled svoje rožice, da se z njimi postavijo.
In prav je, da so ponosne na svoje delo, saj je vanj vloženega veliko truda in dela. Od izbire prave barve, do rezanja na zelo majhne kose, do zvijanja in lepljenja. Vse to zahteva potrpežljive živce in mirne roke, saj mora biti papir vrezan točno prav in seveda zvit in oblikovan tako, da posnema obliko prave rože. Najbolj čudovito pa je videti te njihove prste, ki kar sami letijo in oblikujejo in zvijajo papir, medtem ko ženske klepetajo, se smejijo in pojejo.
Tako Ana kot njena skupina pa z veseljem predajajo svoje znanje naprej mladim generacijam in tako velikokrat izvajajo delavnice za otroke, učence in dijake v lokalnih šolah. 













Ni komentarjev:

Objavite komentar