torek, 12. september 2017

Bytom

Bytom je mesto v Šleziji na Poljskem, ki se razprostira po 69,44 km2 površine. Mesto ima 186,000 prebivalcev. Župan mesta je Damina Bartyla.
Mesto izvira iz 12. stoletja, mestne pravice pa je dobilo leta 1254. Ker leži na glavni poti med severom in jugom ter vzhodom in zahodom oz. je povezovalo Krakov, nekdanjo poljsko prestolnico in pomembno kulturno središče, z drugim delom Poljske in z Madžarsko, se je Bytom ekonomsko zelo razvil. Sredi 16. stoletja je padlo pod Habsburško oblast, kasneje je bilo del Prusije, nato pa je še pripadlo Nemškemu cesarstvu. Šele po 2. svetovni vojni je postalo del Poljske. 
Bytom je bil znan predvsem po rudnikih premoga in po jeklu. Dandanes so ti rudniki zaprti in služijo bolj v turistične namene, zaradi tega pa je precej škode utrpelo gospodarstvo. Mesto si sedaj išče druge vire razvoja in se uspešno postavlja spet na noge.
Mesto ima kar nekaj zanimivih turističnih atrakcij, kot so Kopiec Wyzwolenia, bazilika Piekarska, Gornješlezijski muzej, muzej kruha in druge. Blizu je mesto Krakov, ki je znano turistično mesto z bogato zgodovino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar