ponedeljek, 21. maj 2018

Poljska kuhinja

Ko smo bile na Poljskem, smo se (na)učile pripravljati pieroge - vrste cmokov z različnimi nadevi. V sodelovanju z Marto Gregorc in Turističnim kulturnim društvom Ivanjkovci smo se odločili pripraviti kulinarično delavnico Poljska kuhinja, kjer smo pripravili pieroge. Delavnica je potekala v okviru Tedna vseživljenjskega učenja.
Dobili smo se v petek zvečer pri teti Marti, kjer je delavnica potekala. Marjeta je pripravila še szarlotko, njihovo jabolčno pito, da je bil večer res poljsko obarvan.
Začele smo torej s sladko predjedjo, da smo se vse zbrale in poklepetale o naših izkušnjah. Nato pa se je začelo resno delo.
Najprej je bilo potrebno umestiti vlečeno testo. Pri tem je treba biti pazljiv, saj v testu ne sme biti nič luknjic. 
Dajanje prvih napotkov za pripravo testa

Gnetenje testa
Vmes smo druge udeleženke pripravljale različne nadeve: kuhan krompir s skuto in popečeno čebulo, blanširana špinača s česnom, mocarelo in feto sirom ter popraženo mleto mešano meso.

Priprava nadeva

Priprava nadeva
Krompirjevo-skutni nadev
Ko je bilo testo pripravljeno, smo ga razvaljali in s kozarcem narezali na kroge. V te kroge smo potem dajali nadev in jih oblikovali.


Oblikovanje pierogov

Delamo

Priprava špinačnih pierogov

Pripravljene pieroge smo skuhali v slani vodi in jih nato servirali. Za dekoracijo smo uporabili sveže špinačne liste, domačo redkvico, popečeno slanino. Pripravili pa smo tudi omako iz plesnivega sira in smetane za kuhanje.

Vse udeleženke so polno zaposlene
Med pripravo smo ugotovile, da je to res veliko dela in "packarije" preden so pierogi pripravljeni. A če jih delamo na zalogo, pa se splača. 


Kaj pa okus? Bili so slastni in sitostni - tako zelo, da nam je skoraj zmanjkalo prostora za szarlotko.

Skupinska


Ženske pa ne bi bile ženske, če ne bi začele razglabljati o nakitu. In kar naenkrat smo imele na pultu perlice in vrvice in že smo začele delati. A časa ni bilo, zato smo se dogovorile, da se srečamo še enkrat in pripravimo delavnico izdelovanja nakita. 

Izdelovanje nakita

Ni komentarjev:

Objavite komentar